Harm Visserman pastelschilderijen en grafiek
Atelier Harm Visserman
Over pastel

Het voert hier te ver om uitgebreid op het materiaal pastel in te gaan. Daarvoor zijn voldoende boeken te koop. Ook via vak- en hobbybladen kunt u zich hier verder in verdiepen, hoewel ik vind dat pastel in hobbybladen over het algemeen weinig aandacht krijgt.

Het is vaak de vraag of werken met pastel moet worden beschouwd als tekenen of als schilderen. De meningen hierover zijn verschillend. 

Ik vind werken met pastel tekenachtig. Het resultaat is echter schilderachtig. Voor mij is het daarom een schildertechniek. Maar je mag wat mij betreft ook zeggen: het is een tekentechniek met een schilderij als resultaat.

Onze voorouders in de prehistorie maakten voor hun muurschilderingen reeds gebruik van poederachtige pigmenten, die door verhitting waren samengeklonterd. Daarom wordt pastel ook vermeld als een van de oudste schildertechnieken.

Onze huidige pastels zijn samengesteld uit poedervormige pigmenten, die worden vermengd met een bindstof om ze tot staafjes te kunnen omvormen. Het is hierdoor dat het pastel is afgeleid van het woord "pasta".

Pastel doet optisch zacht en sfeervol aan. De kleuren kunnen niet alleen variëren van zachte, fijne tinten tot heldere schitterende kleuren en diepe nuances, maar ze zijn ook heel zuiver en stralend door de wijze waarop de krijtdeeltjes op het papier het licht reflecteren. Bovendien blijven de kleuren fris en levendig en veranderen ze later niet.

Met pastel kunnen de meest diverse onderwerpen worden weergegeven. Door de kleuren te mengen, open te wrijven of te doezelen kunnen zeer uiteenlopende effecten worden verkregen.
Heel scherpe details zijn met pastel lastig te maken. Voordeel van het werken met pastel is dat geen rekening hoeft te worden gehouden met droogtijd.
Het grootste nadeel van pastel is de kwetsbaarheid. Een juiste eindfixatie is daarom noodzakelijk. Wil je een pastel exposeren, dan is een goed passend passe partout noodzakelijk, evenals een lijst met glas.

Bij tekenen en schilderen met pastel spelen gevoel en ervaring een belangrijke rol bij een goed resultaat. Ook kan veel worden geleerd van het kijken naar het werk van anderen.
Als je ook wilt werken met pastel, begin dan met een kleine gesorteerde set. Deze zijn er voor soorten van onderwerpen, zoals landschappen en voor portretten, maar ook meer algemeen. Na verloop van tijd ontdek je vanzelf de mogelijkheden en zul je de beginset uitbreiden met losse kleuren of ruimere sets. Door te experimenteren met merken, papiersoorten en papierkleuren kom je er achter wat voor jou de meest geschikte combinatie is.

Meer informatie kun je ook vinden op de startpagina over pastelkunst.

Veel succes.

^