Over grafiek / houtdruk

Grafiek is een vorm van beeldende kunst waarbij gebruik wordt gemaakt van een druktechniek om een werk, in oplage, te vervaardigen.
Ik doe dit meestal als houtdruk, ook wel meerkleurenhoutsnede. De naam zegt genoeg: houtsnede met meerdere kleuren. Ook de term ‘houtdruk volgens de reductiemethode’, is gangbaar.
Het resultaat is een prent in oplage en meerdere kleuren, waarbij een plaatje triplex wordt gebruikt om de inkt met een drukpers over te brengen op het papier.
Na een drukgang wordt er met gutsen in het hout gesneden. De lijnen en vlakken, die tijdens het hele proces weg gegutst worden, nemen geen inkt meer op zodat de vorige kleur op het papier blijft bestaan. Stapsgewijs vormt zich het beeld via talloze drukgangen. Ten slotte is er bijna geen hout meer over. Dit wordt ook wel de reductiehoutsnede genoemd. De consequentie van deze manier van drukken is dat de oplage van tevoren bepaald moet worden. Het is niet mogelijk om later meer afdrukken te maken omdat het hout immers verdwenen is. En onderweg iets corrigeren is ook heel lastig. Een aspect waar ook rekening mee moet worden gehouden is het werken (snijden/gutsen) in spiegelbeeld.

Een soortgelijke techniek is de linosnede. Ook hier wordt met gutsen de linoplaat bewerkt.

Ook etsen is een vorm van grafiek. Etsen is een oppervlaktebehandeling waarbij een oppervlak van een voorwerp met een – meestal vloeibaar – middel behandeld wordt. Rembrandt was een meester in het etsen.
De methode waarbij geen vloeibaar (chemisch) middel wordt gebruikt heet drogenaald.

Mijn drukpers

Gerelateerde Afbeeldingen: