Over pastel

Onze voorouders in de prehistorie maakten voor hun muurschilderingen reeds gebruik van poederachtige pigmenten, die door verhitting waren samengeklonterd. Daarom wordt pastel ook vermeld als een van de oudste schildertechnieken.

Onze huidige pastels zijn samengesteld uit poedervormige pigmenten, die worden vermengd met een bindstof om ze tot staafjes te kunnen omvormen. Het is hierdoor dat het pastel is afgeleid van het woord “pasta”.

Pastel doet optisch zacht en sfeervol aan. De kleuren kunnen niet alleen variëren van zachte, fijne tinten tot heldere schitterende kleuren en diepe nuances, maar ze zijn ook heel zuiver en stralend door de wijze waarop de krijtdeeltjes op het papier het licht reflecteren. Bovendien blijven de kleuren fris en levendig en veranderen ze later niet of nauwelijks.

Met pastel kunnen de meest diverse onderwerpen worden weergegeven. Door de kleuren te mengen, open te wrijven of te doezelen kunnen zeer uiteenlopende effecten worden verkregen.
Heel scherpe details zijn met pastel lastig te maken. Voordeel van het werken met pastel is dat geen rekening hoeft te worden gehouden met droogtijd.
Het grootste nadeel van pastel is de kwetsbaarheid. Een juiste eindfixatie is daarom noodzakelijk. Wil je een pastel exposeren, dan is een goed passend passe partout noodzakelijk, evenals een lijst met glas.

Bij tekenen en schilderen met pastel spelen gevoel en ervaring een belangrijke rol bij een goed resultaat. Ook kan veel worden geleerd van het kijken naar het werk van anderen.

Meer informatie kun je ook vinden op de startpagina over pastelkunst.

Gerelateerde Afbeeldingen: