Over mijzelf

Zwartsluis is mijn geboorteplaats (1949) en sinds de jaren ’80 woon ik met mijn gezin in Oldemarkt.

In 2003 hield ik mijn eerste expositie. Hierop volgden tientallen exposities in galeries, kerken en andere non-profit instellingen.

Sinds 2013 beschik ik thuis over een eigen atelierruimte, waardoor ik mee kan doen aan de jaarlijkse Atelierroute Weerribben-Wieden en andere open (atelier)dagen, zoals het jaarlijkse Kerstrondje Oldemarkt.

In de jaren ‘80 ben ik tekenen als hobby gaan zien en heb ik mij hierin ontwikkeld. De aanvankelijke voorkeur voor pentekenen en aquarelleren maakte eind jaren ‘90 plaats voor pastelkrijt.

In 2017 werd ik op een bijzondere manier geraakt door de schoonheid en het specifieke karakter van kleurenhoutsnedes. Vanaf dat moment ben ik mij bezig gaan houden met deze vorm van grafiek, naast etsen (drogenaald) en linosnedes. Het ambachtelijke van het maken van kleurenhoutsnedes refereert sterk aan het ambacht waar ik mijn carrière ooit mee begon, namelijk het vak van timmerman! Vandaar waarschijnlijk mijn affiniteit met dit medium.

Met (pastel-)krijt, maar ook met inkt wil ik het landschap uitdrukken in specifieke sferen, kleuren en jaargetijden. Dit inspireert soms tot het twee keer maken van een schilderij met hetzelfde landschap: één in de winter en één in de zomer. Ook (interieurs van) oude kerken en kastelen zijn favoriete onderwerpen. Verder zijn oude schepen, vooral met deuken, roest en klinknagels, ‘niet al te strak in de lak’, favoriete onderwerpen.

Houtsnedes hebben een heel eigen karakter. Het kleurgebruik is lastiger te sturen, maar daardoor ontstaan regelmatig ook mooie, bijzondere verassingen. Het hele proces van snijden en drukken is hierdoor zo boeiend.

Gerelateerde Afbeeldingen: