Over grafiek

Grafiek (ook wel prentkunst genoemd) is een vorm van beeldende kunst waarbij gebruik wordt gemaakt van een druktechniek om een werk in oplage te maken. De afbeeldingen die op deze manieren worden gemaakt worden ook wel prenten genoemd.

In de grafiek of prentkunst wordt onderscheid gemaakt tussen hoogdruk en diepdruk.

Houtsnede of kleurenhoutsnede of houtdruk is een hoogdruktechniek: alles wat hoog ligt wordt afgedrukt, net als met een stempel. De delen die weggesneden zijn blijven wit.

Diepdruk kenmerkt zich door het gebruik van een drukplaat waarin kleine verdiepte uitsparingen de inkt vasthouden. Voorbeelden zijn de handmatige etstechniek en droge naald.

Sinds 2017 houd ik mij bezig met het maken van kleurenhoutsnedes. Een kleurenhoutstede kun je maken door meerdere plankjes (plaatjes triplex) te gebruiken en ze met verschillende kleuren in te inkten. Een andere manier is in één plaatje steeds iets weg te snijden en steeds met een andere kleur in te inkten: de reductiemethode. Deze manier gebruik ik vooral.

Van tevoren weet ik eigenlijk nooit hoeveel kleuren (drukgangen) ik ga gebruiken. Dat kunnen er enkele (een stuk of vijf) worden, maar het gebeurt ook wel dat het er meer dan vijftien zijn.

Van tevoren bepaal ik hoeveel afdrukken ik wil maken (de oplage). Dat kunnen er daarna nooit meer worden, althans niet wanneer de print wordt gemaakt met één plaat.

In plaats van een plaatje triplex kun je ook linoleum als drukplaat gebruiken. Dan heet het linosnede. Maar de techniek is in principe gelijk aan houtdruk.

Met houtdruk heb ik een aantal afdrukken als kleurenhoutsnede gemaakt onder de titel ‘De schoonheid van verval’. Het zijn oude vervallen schuren die mooi zijn door hun lelijkheid.

Hieronder een afbeelding van mijn drukpers(je).

Gerelateerde Afbeeldingen: